Çalarken Söylemek İçin 10 İpucu

Siz de çoğu gitarist gibi ellerinizi ve sesinizi beraber kullanırken sıkıntı mı çekiyorsunuz? Şarkıyı çalabiliyorsunuz ve şarkıyı söyleyebiliyorsunuz; ancak ikisini aynı anda yapmaya çalıştığınızda yapamıyor musunuz?

Bu iş iyi bir zaman sezgisi ve gelişmiş bir ritim kulağıyla kolaylıkla aşılabilecek bir şeydir aslında. Ancak amatörler için çalarken söylemek bazen yıldırıcı olabilir. Tabii ki gitarda öğrendiğiniz her şey gibi, bu da geliştirilemez değildir.

İşte Çalarken Söylemenizi kolaylaştıracak 10 ipucumuz…

1- Eşzamanlılık ve Kesintisizlik

Nasıl iki ellerini kullanan bir piyanist ritmi ve diğer kısımları eşzamanlı olarak ayakta tutabiliyorsa, ya da nasıl ki bir davulcu 4 uzvunu da uyumlu ve bağımsız kullanabiliyorsa; siz de çalışınızı ve söyleyişini kesintisiz olarak ve eşzamanlı bir şekilde birleştirmelisiniz. Çalmayı ve söylemeyi iki ayrı şeymiş gibi değil, bir bütün olarak yapmalısınız.

2- Basit Ritimler, Basit Heceler

Seviyenizi aşacak şarkılar seçmeyin. Bu sadece sizi umutsuzluğa düşürecektir ve işinizden soğumanıza sebep olacaktır. Bildiğiniz basit şarkılarla başlayın. Yalnızca birkaç akoru olan, penalaması yüksek seviyede olmayan ve sözleri rahatlıkla aklınızda kalacak şarkıları tercih edin.

3- Gitardaki Basit Şeyleri Bilin

Çalarken söylediğinizde, örneğin B7 akorunda hangi perdeye basılacağını hesaplamak imkansız gibi bir şeydir. Gitar çalışınız akorları geçerken takılmayacak ve hesaplatmayacak kadar iyi olmalıdır. Çalarken rahat olmalısınız ve penalamanızla ilgili de bir sorun yaşamamalısınız. Böylece sesinize daha çok konsantre olabilirsiniz.

4- Penalamanızı Metronomla Çalışın

Daha iyi zamanlama ve ritim yeteneği için metronomla egzersiz yapın. İlk başlarda bu biraz zorlayıcı olabilir ancak metronom sizi daha istikrarlı bir müzisyen yapacaktır.

5- Şarkıyı Nasıl Çalacağınızı Ve Söyleyeceğinizi Tam Olarak Bilin

Şarkıyı gitarınızda aklınıza kazınana kadar çalın. Çalmada ustalaşmanın bir diğer yolu ise şarkıyı aklınıza gelebilecek her yerde dinlemektir. Şarkıyı söylemeye geldiğimizde ise öncelikle sözleri çok iyi ezberlemenin gerekli olduğunu görüyoruz. Öte yandan şarkıyı olabildiğince çok söylemeye çalışmalısınız. Şarkı açıkken vokale eşlik edin, şarkıyı duşta söyleyin, şarkıyı kedinize söyleyin. Şarkıyı pürüzsüz söylediğinizi anladığınız zaman sözleri müzikle birleştirmenin vakti gelmiştir.

6- Öncelikle Mırıldanın

Şarkı melodisinin ilk kısımlarını mırıldanmak size yarar sağlayabilir. Bu size bir anlamda şarkı için ön hazırlık olacaktır. Bu sürede istediğiniz akorları test edebilir, nasıl şekilde penalayacağınıza karar verebilirsiniz.

7- Yavaş Davranın

Yavaş, sindire sindire ve doğru çalmak; her zaman tam hızda şarkıyı karıştırmaktan daha mantıklıdır. Sakin olun. Atlılar kovalamıyor sizi. Şarkıyı yavaş yavaş, notası notasına eksiksiz çalmaya çalışın. Zamanla hiç hata yapmadığınızı göreceksiniz.

8- Fingerpicking Teknikleri

Eğer şarkıyı fingerpicking’le (elle çalma) çalıyorsanız, adım adım ilerlemenin yararını görebilirsiniz. Önce basit bir çalımla başlayın. Bu çalıma tamamen hakim olduğunuzda ise daha kompleks çalımlara geçebilirsiniz. Ve en sonunda da gerçek çalıma ulaşırsınız.

9- Anahtarı Değiştirin

Sesinizin çalımınızla uyumlu olmadığını farkettiğinizde anahtarı değiştirmeyi deneyin. Akorları bir ya da iki perde yukarı çekin. Transpoze’yi daha ince veya daha kalın yapabilirsiniz. Sesinizle uyum gösterene kadar anahtarı değiştirin. Ayrıca bu iş için Capo da kullanabilirsiniz.

10- Pratik Yapın

Sözleri müziğe oturtmak elbette hiçbir şey gibi pratiksiz ve kolayca olmayacaktır. Öncelikle basitle başlarsınız, üstüne koya koya daha üst noktalara yükselirsiniz. Ayrıca pratik yapa yapa fark edeceksiniz ki repertuarınız da gelişmiş. Uzun lafın kısası, pratik yapmak bu işin anahtarı.

Yazar
Berk Yüksek
2015-07-02T15:51:00+00:00

2 Comments

  1. kerim uzun 27 Ekim 2015 at 11:55 - Reply

    ipuçlarınız için teşekkürler hocam kullanacağım.

  2. Demir Erdem 28 Ekim 2015 at 23:29 - Reply

    Anahtar değiştirme tekniği gerçekten iyi fikir :))

Leave A Comment