Gitar Çeşitleri Nelerdir?

Gitar günümüzde en popüler telli müzik aletidir. 16. yüzyıl ve hatta 15. yüzyıllarda ortaya çıkmış, çalınmış ve eserler yapılmıştır. Özellikle önceki yüzyıllarda klasik gitar ağırlıklı olarak eserler verilmiştir. Fernando Sor, Mauro Giuliani, Matteo Carcassi, Napoléon Coste, Johann Kaspar Mertz ve ünlü nokia zil sesinin sahibi Francisco Tarrega yüzyılların en iyi klasik gitaristleri olarak tarihe geçmişlerdir.

Klasik gitarın yüzyıllardır süre gelen eser ve sanatçılarından bahsettik. Peki gitar nasıl evrimleşti? Yüzyılların enstrümanı nasıl çeşitlendi? İşte gitar ve gitarın çeşitleri;

Klasik Gitar

Klasik Gitar

Gitar, ilk evrimini klasik gitar ile tamamlamıştır. Bu gitar türü genellikle klasik, folk ve flamenko müziğinde kullanılmaktadır. En çok kullanılan gitarlardan biri olan bu tür aynı zamanda ucuzdur. Gitarın gövdesinde bulunan ses deliği bölgesi yuvarlak ve kesik olmaktadır. Bu yuvarlak ve kesik yer tellerin titremesiyle gitarın içindeki havayıda titreştirir ve sonrasında tekrar dışarı ses olarak çıkar. Aynı zamanda sapı perdelere yani bölümlere ayrılmıştır. Genellikle gitarlar 21+ perdeli olmaktadır.

Klasik gitarın telleri 6 adettir. Tellerin üçü çelik bas tellerdir, diğer üçü ise naylondur. Belkide klasik gitarı diğer türlerden ayıran en önemli özelliği de budur.

Akustik Gitar

Akustik Gitar

Akustik gitar görünümü ile klasik gitarı andırmaktadır. Fakat ebatı biraz daha geniş ve büyüktür. Ayrıca klasik gitarın sapının perde kısımları kadar geniş açılı değil küçüktür. Yani teller birbirlerine klasik gitara nazaran daha yakındır. En önemli özelliği tellerinin çelik olmasıdır. 4 adet sarı 2 adet beyaz çelik tel bulunur. Klasik gitarın çıkardığı sesten daha fazla ses çıkarmakta ve bazı tonlamaları daha iyi yapmaktadır.

Akustik gitar, rock, blues ve pop müzik kültüründe görmekteyiz. Klasik gitar öğrenmek mi kolay yoksa akustik gitar mı derseniz; kesinlikle klasik gitar öğrenmek daha kolaydır. Akustik gitar ilk kullananlar için zor olabilir çünkü telleri ellerinizi kesecektir ve buna alışmak zaman almaktadır.

Akustik gitar tellerinin kalın ve ince boyutları bulunmaktadır. Bu tüm gitar türlerinin tellerinde mevcut fakat akustik gitarda kaliteyi etkilemektedir.

Elektro Gitar

Elektro GitarAkustik gitarın elektrik ile buluşmasından doğan bir gitar olarak tanımlabilir. Klasik gitarda tanımladığımız sesin çıkma evresi burada hava ile değil manyetik ile gerçekleşiyor. Tellerin titremesi ile gitarın gövdesinde bulunan manyetikler titreşimi elektrik akımına çeviriyor ve bir amfi ile sesin yükseliği arttırabiliyor.

Bas Gitar

Bas Gitar

Elektro gitar mantığı ile çalışan fakat sesin 1 oktav kalın olmasıyla ortaya çıkmış bir gitar türü. Bas gitarlar 4, 5, 6, 7, ve 12 telli, perdesiz, kafasız olmak üzere kendi içerisinde çeşitlendirilmiştir.

Bas gitar bir müzikte olmazsa olmaz enstrüman grubudur. Bu yüzden altın değerindedir. Pahalı olmasından dolayı fazla bas gitarist bulunamaz.

Perdesiz Gitar

Perdesiz gitar lavta türü bir çalgıdır. Perdesiz gitar deyince aklımıza Erkan Oğur üstat gelir. Türk müziğinin seslerini almak için klasik gitar versiyonunu Erkan Oğur 1976’da icat etmiştir. Perdesiz gitar elektro versiyonu ise ara sesleri ve elde edilemeyen diğer sesleri elde etmek için oluşturulmuştur.

7 Telli ve 12 Telli Gitar 

7 Telli gitar klasik gitarın temel 6 teline 1 kalın ve 1 ince olmak üzere 2 tel eklenmesiyle oluşuyor. 12 telli gitar ise genellikle çelik tellerden oluşur ve folk, blues ve rock n roll müzik türlerinde görülmektedir.

Weissenborn

Lap slider gitarı olan bu gitar 1920-30 yılları arası Hermann Weissenborn tarafından ortaya çıkmıştır. Gitar demeye bin şait ister, demeniz olağındır.

Caz Gitar

20. yüzyılın başlarından bu yana büyük bir gelişmeye uğrayan bu gitar türü caz müzisyenlerinin gitarların seslerini yükseltmek için yaptığı ve 1930 yıllarında tasarlandığı bilinmektedir. Akustik gitara benzerlerliği ile dikkat çekmektedir. 1940’larda caz gitarlar elektrik ile güçlendirilmiştir.

2015-06-20T17:16:00+00:00

One Comment

  1. Mesut Selçuk Sarpkaya 27 Haziran 2015 at 00:00 - Reply

    Bir düzeltme:

    Bas gitar, her ne kadar adında gitar ifadesi bulunsa da, kontrbastan evrilmiş bir gitarımsıdır. kontrbasın akort düzeni e,a,d,g olduğu için çoğu kişi bunun gitarın akort düzeniyle ilgili olduğunu düşünür.

    Bas gitar gitar şekline girmiş kontrbastır. Kontrbas'ın sesinin elektro gitar karşısında cılız kalmasını engellemek amacıyla Leo Fender amcamız tarafından yapılmıştır.

Leave A Comment