Paul Gilbert diyor ki : Metal gitaristleri biraz da olsa blues öğrenmek zorunda, çünkü yaptıkları şeyi daha geniş ve güzel yapabilirler.

Gitar virtüozü Paul Gilbert : Her ne tarz müzik yaparsanız yapın, bluesu bilmelisiniz. Çünkü blues her şeyi daha güzel yapar.

Accordo TV'ye : Tabi ki metal müzikte muhteşem şeyler var, ama armonik olarak ( en azından benim için, uzun bir zaman yaptım belirteyim) fikirleriniz bir yerden sonra tükeniyor. Bu notaları değiştiremem, başka bir imkan yok. Ve blues ile beraber pek çok seçenek geçiyor elimize. Fazlasını da söyleyebilirim aslında, blues daha fazla kelimeye sahip. Komik bir durum var çünkü bazen metalci tayfa "Blues çok kolay be!" diye düşünüyorlar. Benim için bu daha sofistike, gerçekten jazz ile bağlılar. 

Hatta basit blues tekniklerini bile çalsanız, telleri esnetmeler ( bend ), ton değişimleri, telleri bükme şiddetiniz bile sanatınıza ayrı tatlar katar.

Anlatmak istediğim olay belki de doğaçlamanın baş temellerindendir. Blues çalmak metale çeşitlilik olarak faydalı olacaktır. Eğer bir metal parçayı doğaçlarsam, daha melodik bir hale gelir. Çünkü blues benim kulaklarımı aralık sesler için iyi geliştirdi. Ne zaman kök ses çaldığımı, ne zaman üçlü minör çaldığımı, ne zaman majör altılı ya da dokuzlu çaldığımı biliyorum.

Ara seslere ve nasıl duyulduklarına daha aşinayım, metal ile harmanlayamayacağım bir şey değil kesinlikle. 

Aşağıda ki videoda yazıda ki anlattıklarının gitar üstünde özeti vardır.