Strat için Entonasyon Ayarı Yapma

“Strat” olarak bilinen The Fender Stratocaster dünyadaki en popüler elektrogitarlardan biridir. Amatörlerin yanı sıra profesyonel müzisyenler tarafından da kullanılmaktadır ve en çok üretilen elektrogitar şekli olma ünü vardır. Strat sağlam yapıları ve özellikle yüksek kalite modellerindeki hünerleriyle bilinir. Yeni bir Stratocaster çalmaya başlamadan önce çok ufak ayarlamalar gerektirir. Belki de yeni bir Strat için gereken en önemli ayarlama entonasyondur. Strat’ta tel yataklarının pozisyonunu ayarlayarak kolay bir şekilde entonasyon ayarı yapabilirsiniz.

Adımlar:

  1. Entonasyonun ne olduğunu iyice anladığınızdan emin olun. Gitar gibi perdeli bir enstrümanda entonasyon, enstrümanın notaları bütün sap boyunca doğru perdede çıkartabilmesidir. Yani entonasyon tel yatağından tel eşiğine kadar telin uzunluğuna bağlıdır. Eğer tel çok uzun veya kısaysa, sapta ne kadar yukarı çıkarsanız gitardan o kadar ton dışı ses alırsınız.                                        
  2. Gerekiyorsa telleri değiştirin. Entonasyon her tel değişiminden sonra kontrol edilmelidir bu yüzden eğer telleriniz yıpranmışsa entonasyon ayarı yapmadan önce telleri değiştirmelisiniz. Her tel değişiminde, tellerdeki gerilim değişebilir ya da yanlışlıkla tel yataklarını oynatabilirsiniz bu da entonasyonu değiştirecektir.                                                                                  
  3. En kalın teli E’ye akort edin. Çalınacak olan gitarın bamtelini E’ye akort edin. Bunun için Akort cihazı kullanın ve doğru akort için zaman harcayın; hassasiyet Strat entonasyonu için önemli bir husustur. Eğer normalde standart E’den farklı bir ton kullanıyorsanız, teli ona göre akort etmelisiniz.                                                                                                                                              
  4. Kalın Mi teli 12.perdede doğal armonik sesi alın. Bunun için 12.perde üzerine hafifçe dokunup elinizi çekin. Ses, açık telin bir oktav yukarısında olacaktır çünkü telin sadece yarısı titreşim halinde.                                                                                                                                                     
  5. Bu armonik kesinlikle ton dışı çıkamaz çünkü temel bir prensibe göre tınlamaktadır. Tel uzunluğunun yarısı her zaman tam telin bir oktav üstünde bir ses verir.

Aynı telde 12.perdeye gelin. Armonik sesi duyduktan sonra, 12. perdeye gelin ve tele vurun. İki nota da aynı şekilde duyulmalı. Amacımız telin uzunluğunu ayarlamak ve 12.perde teli tam olarak ikiye ayırıyor. Eğer vurulan nota armonikten daha üst perdedeyse teli uzatmalısınız. Eğer nota daha alt perdedeyse, teli kısaltmanız gerekmektedir.

Tel yatağını en kalın tele göre ayarlayın. Strat’ın köprüsündeki tel yatakları telin geçtiği kare metal parçalardır. Bunu ayarlamak için parçanın arkasındaki vidayı bir tornavida ile kolayca sıkıp gevşetebilirsiniz. Vidayı gevşetmek teli kısaltırken sıkmak teli uzatacaktır. 12.perde doğal armoniği ile aynı perdeye gelene kadar küçük düzeltmeler yapmaya devam edin.

Aynı işlemi kalan tellere de uygulayın. Ufak değişiklikler yapmak için her telin entonasyonunu bir kez daha kontrol etmeniz gerekebilir çünkü bir telin gerilimini ayarlamak diğerlerini de etkileyecektir.