Daha önce Floyd Rose alıp telini kopartıp telaşa düştünüz mü? Yardım ayağınıza geldi. Bu yazıyı okuduktan sonra çok çok basit olduğunu göreceksiniz!

Alttaki resimler ile sıra sıra gidiniz. Resimler mobil arayüzde gözükmemektedir!

[bgallery] [img src="http://i.hizliresim.com/1y93b5.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/LaJXMV.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/rQqa4P.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/PqRAd8.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/g5NDgN.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/qYgakq.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/MEzbG9.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/b5OaXj.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/d56adn.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/AmovMq.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/GYqgrV.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/yMyvO7.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/WnlyON.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/RYa45a.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/pg7aOq.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/kk2a5r.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/NqydjY.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/YB1aoj.jpg"][/img] [img src="http://i.hizliresim.com/8gG3jk.jpg"][/img] [/bgallery]
  1. Müzik marketinizden bir paket yeni tel ya da sadece kopan teli satın alın.                                           
  2. Gitarınızı alın.                                                                                                                                  
  3. Alyan anahtarı kullanarak kilitli üst eşiği gevşetin. Alyan anahtarı dışında başka bir şey kullanmamanız oldukça önemli (uyarılara bakınız)                                                                                                                                                      
  4. ÖNEMLİ – Eğer tel kopmadıysa, teli burgudan gevşetin. Bunu yapmadan bir sonraki adıma geçerseniz baskı altındaki tel hızla yatağından fırlayacaktır. Gözünüzü çıkarmanızı istemeyiz!
  5. Tel yatağını (köprünün sonundaki) Alyan anahtarı ile gevşetin.                                                                   
  6. Kopan teli çıkarın, teli köprüde tutan metal parçayı kaybetmemeye dikkat edin. Küçüklerdir ve düşürdüğünüzde bulması zordur.                                                                                                                
  7. Yeni teli/telleri çıkartın.                                                                                                                                         
  8. Tel makası ile telin sonundaki topu kesin böylece elinizde sadece tel kalacaktır. Topu ya da dibindeki kıvrılmış bölgeden değil, o bölgenin sonundan kesin.                                                                      
  9. Teli yatağına geçirin.                                                                                                                         
  10. Tel yatağını Alyan anahtarı ile sıkın ama çok değil. (uyarılara bakınız)                                                  
  11. Teli denk geldiği yerden geçirip burguya yerleştirmeden önce burgu etrafına olabildiğince sarın.                                                                                                                                                              
  12. Telin gerginliğini ayarlayın. (Yeni telleri tutup yukarı doğru çekerek diğer tellere göre gerginliğini kontrol ediyorum. NOT: A ve D telleri diğer tellere göre daha gergin oluyorlar.)
  13. Akordunu yapın (Akort burgularından).                                                                                           
  14. Gitara yandan baktığınızda tremolo plakasının gövdeye paralel olup olmadığını kontrol edin. Eğer paralelse bir sonraki adıma geçin. Eğer değilse, gitarın arkasındaki tremolo kapağını küçük bir tornavida yardımıyla çıkartın. Daha büyük bir tornavida ile de yayları tutan metal klipslerdeki 2 vidayı gevşetin veya sıkın. Eğer tel numarasını değiştirirseniz bu işlemi tekrarlamanız gerekir.                                                                                                                                       
  15. Eşik kilidini sıkın.                                                                                                                                                      
  16. İnce ayarını yapın.                                                                                                                              
  17. Çalmaya başlayın.                                                                                                                               
  18. Bir süre sonra köprüyü sabitlemeden önce sap eşiğini gevşetip teli tekrar akort etmek isteyeceksiniz.                                                                                                                                          
  19. Çalmaya devam edin!

Tüyolar

Gitarı bir süre çalınacak ortamda (sıcaklık ve nem) bırakıp sonra akort etmek çalarken akordun bozulmamasını sağlayacaktır. Gitarın akordu daha uzun dayanacaktır. Nem kaybında veya sıcaklık artışında teller gevşeyecektir.

E akordu için standart Floyd rose telleri 9-42’dir. Eb tercih ediyorsanız 10-46, D için ise 10-52’dir (yaylarda biraz ayarlamayla birlikte). D’den daha kalın bir ton için çalışınız dahil her şeyi ayarlamanız gerekir.

Sinirlenmeyin.

Biraz zorlu olacak ama pes etmeyin. Alıştırma yapmanızın çok yardımı olacaktır.

NAZİK OLUN.

Ünlü gitar markaları dropped akortları ucuz markalara göre daha iyi kaldırır.

Bilerek telleri koparıp yenilerini takmayın, pek hoş olmayacaktır.

Uyarılar

Saptaki vidaları zorlamadan sıkılayın. Artık size karşı direnç gösterdiği yerde son ve hafif bir sıkma hamlesinde daha bulunun ve bırakın. Aksi takdirde gitarınızın köprüsüne veya sapına zarar verebilir hatta gitarı çöpe çıkarabilirsiniz.

Teli burgu etrafına çok dolarsanız hem burguya hem de tele zarar verecektir.

Birçok hareketli köprü gitarda entonasyon ayarını sağlayabilmek için aynı numara teller kullanılmalıdır. Kalınlığı değişen tel eşik ve köprü arasındaki gerilim dengesini de değiştirecektir bu da çaldığınız her notayı yanlış çıkartır. Akort yapmak bunu düzeltmez çünkü bir perdedeki notayı düzeltseniz bile diğerleri bozuk kalacaktır. Hareketli köprüde entonasyon çileden çıkaran, yorucu ve en sabırlı insanı bile bıktıran bir işlem olabiliyor bu yüzden eğer acemiyseniz ve zamanınız yoksa aynı numara telde sabit kalmanız ya da gitarınızı bir bilene götürmeniz daha iyi olabilir. Vereceğiniz paraya değecektir.

Teli çok germeyin. Hasara neden olabilir.

Alyan anahtarı yerine normal bir anahtar kullanırsanız gitara zarar verebilirsiniz ve ya boyayı mahvedebilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Alyan anahtar, boyutu gitara göre değişebilir.
  • Büyük ve küçük tornavida
  • Tel(ler)
  • Cesaret
  • Sabır
  • Huzur ve sessizlik – işiniz bitene kadar