Heavy Metalin Bilinmesi Gereken 7 Alt Türü

Selam arkadaşlar, bugün ki yazımda sizlere "New Age" akımının etkisiyle son 10 yılda hüküm süren ve ülkemizde çokta aşina olunmayan 7 farklı  Metal alt türünü kendi deneyim ve düşüncelerimle anlatmaya çalışacağım. Samiyetle yazdığım bu yazımı umarım beğenirsiniz. Keyifli okumalar...

1- Metalcore

Aslında metalcore diye sınırlandırılsa da içerisinde çok fazla türü barındıran bir alt tür oluşturulmuş durumda. Bu tür ile ilgili araştırdığınız çoğu grupta birbirinden farklı gitar riffleri , farklı melodiler ve farklı vokallerle karşılaşacaksınız. Fakat benzerlikleri kullanılarak bir genelleme yapılmış ve gruplar bu tür altında birleşmiş gibi duruyorlar.

Genel olarak "Thrash metal" esintisinin olduğu fakat daha melodik, daha farklı akortlar ve rifflerin kullanıldığı bir tür olarak çıkıyor karşımıza. Vokal tarzı olarak ise sıklıkla brutal, scream, shout ve clean vokal kullanılıyor ve bir çoğu aynı şarkı içerisinde bulunabiliyor. Aslında her tarzın kendinden bişey bulabileceği en ortak tür bence metalcore en azından en rahat alışılabilecek tür denilebilir.

Genel olarak, işlediği konular ise kısaca saymak gerekirse; sevgi, aşk, doğayı ve hayvanları koruma ile kötü alışkanlıklar üzerine. Neredeyse ''kamu spotu!'' denilecek kadar var yani . :) Gitarlarından bahsetmek gerekirse genel olarak Drop akorlar kullanılıyor. Gitar hakimiyetinizin iyi olması bu tarz için olmazsa olmazlardan.

Her şarkıda solo varmı abi? diye bir soru gelebilir aklınıza. Hayır tabi ki genel olarak solo değil melodi ağırlıklı bir tür. Gitarlar fazlasıyla sert karakterli ara ara clean'e geçiş yapan tonlardan oluşuyor. Gelecek yazılarımda tarzlara göre gitar seçimlerinden bahsedeceğim, o zaman bu konularla ilgili daha ayrıntılı anlatmaya çalışacağım .

Caliban

Metalcore ile ilgili örnek verebileceğim benimde fazlasıyla dinlediğim gruplar ise:
Caliban, As i lay dying, Bring me the horizon, Miss may i, Architects, The devil wears prada, Killswitch engage, Trivium vb...

Ülkemizde ise bu tarzda:
God Mode, Rotten Rules, Future lasts Forever gibi gruplar mevcut.

2- Deathcore

Adından da anlaşılabileceği gibi metalcore ve death metal birleşimi bir tür gibi duruyor. Aslında evet öyle gibi metalcore benzeri riffler,davullar, vokaller death metal benzeri işlenen konu ve sertlik!.. Bizzat söylemem gerekirse  nadir dinlediğim bir tür çünkü bana çok sert geliyor. Tabiki bunlar kişiden kişiye göre her zaman değişkenlik gösteren şeylerdir.

Bu türde dikkat çeken ilk şey ise dahada sertleşen vokaller ve davullar!..Vokaller de artık clean neredeyse hiç kullanılmıyor bu türde. Çok daha dinamik ve hızlı davullar ve gitar riffleri dinleyiciye daha fazla nasıl sert olunacağını adeta tatttırıyor!.. Gitarlar metalcore da ki gibi genel olarak drop akorlu ve fazlasıyla sert tonlarla çalınıyor. Teknik becerileri fazlasıyla zorlayan şarkılarda tabi ki mevcut bu türde.

Whitechapel

Deathcore'a örnek olarak verebileceğim gruplar ise:
As Blood Runs Black, Whitechapel, All Shall Perish, The Black Dahlia Murder, Hester Prynne, Suicide silence, Veil Of Maya, Chelsea Grin vb...

3- Djent

Eveeeet! geldik belkide yazmayı en çok sevdiğim tür olan Djent'e. Maalesef oldukça geç tanıştık kendisiyle pek mazimiz yok ancak kedisini tanıdığım şu 3-4 yıl içinde fazlasıyla ısınmış durumdayım. Öncelikle şarkılarında gitar çalan insanları etkileyebilecek fazlasıyla durum mevcut. Örnek vermek gerekirse; teknik aksak gitar riffleri, kalıpların dışına çıkan sololar, özel teknikler, mükemmel gitar tonları ve kullanılan gitarlar. Kullanılan gitarlar demem şu nedenle tabi ki farklı akort ve ton da icra edilse de standart olmayan 7 ve 8 hatta 9 telli gitarlarla yapılması bu işin en dikkat çekici yanlarından.

İlk kez dinliyorsanız yorumlarınız az çok şöyle olacak; ''Hayvan gibi şiyapmışlar bas teli takmışlar bu gitarlara!!!''. Evet fazlasıyla kalın teller fazlasıyla uğraşılmış gitar tonlarıyla birleştiriliyor bu tür de. Daha fazla teknik, daha fazla karmaşa ancak bunu siz dinleyiciyi o kadar etkileyerek yapıyorlar ki şarkı ne kadar yorucu olsa da büyüsüne kapılıp gidiyorsunuz. Özellikle enstrümantal metal dinleyicilerine daha yakın gelebilecek ürünler mevcut. Dinlemeseniz bile bilmenizde fayda var bu tarzı.

Djent'e örnek verebileceğim gruplar ise şunlar:
Monuments, Animal As Leaders, Modern Day Babylon, Tesseract Periphery, Volumes, Elitist, Shokran

4- Hardcore

Amerikadaki punk dalgasından fazlasıyla etkilenerek ortaya çıkmış bir isyan türü denilebilir. Fazlasıyla siyasi ve politik konular, gençliğin verdiği öfke ve nefret sosyal dünya düzeni yasak olan şeylere duyulan nefretin vücut bulmuş hali.

Genel olarak metalcore benzeri akortlar ve gitar tonları olsada ağırlıklı olarak ritim gitarlar kullanılmakta. Yavaş gidip hızlanan ve dinleyiciyi kendisine has breakdown dediği kopma noktalarıyla daha da coşturuyor. Konserlerde genel olarak mosh pit adı verilen seyirciler arasında "kafa göz dalma" diye  tabir edilen olaylar ve stage dive bol bol gerçekleşiyor. Genellikle kısa ama etkili şarkılar olan bu türde emek veren bir çok Türk grubu mevcut ülkemizde örnek verecek olursak:

One Against All, Radical noise, Tahrip, Kaos vb gruplar mevcut.

5- Post-Hardcore

Post-Harcore ise hardcore'a oranla daha aşk ve sevgiden bahseden clean vokal ağırlıklı ancak sert tonları elden bırakmadan oluşturulmuş bir tür. İsmi Hardcore olarak geçse de pek alakaları olduğu söylenemez, gitar riffleri olsun teknikleri olsun bambaşkalar. Benim fazlasıyla dinlediğim nadir türlerdendir kendileri.

Fightstar

Bu türde örnek grup vermek gerekirse;
Fightstar, Blessthefall, Poison the well, Planes Mistaken For Stars vb...

6- Mathcore

Matematik? Metal? "Yalnız benim matematiğim kötüdür sorun çıkmasın!!"

Aslında çıkabilir çünkü gerçekten matematik hesapları yapılarak yazılan gitar riffleri, davullar ve baslar inanılmaz bir enerji ve sert tonlar. Genel olarak dinleyicide kafa karışıklığına neden olan çoğu zaman kaba tabirle "bune len" denilen türden şeyleri içeriyor.

Mathcore, metalcore'dan çok daha kompleks bir yapıya sahip benzer konular işlense bile dinleyici kitlesinin gerçekten daha küçük bir kitlesine hitap ediyor. Gitar hakimiyeti çok önemli olan bu tarzda absürt teknikler kullanılmakta. Türkiye de bulunan mathcore gruplarına örnek olarak Chopstick suicide'ı örnek verebiliriz.

Protest the hero

Mathcore 'a örnek olabilecek gruplar şunlar;
Iwrestledabearonce, Protest The Hero, Heavy Heavy Low Low vb...

7-Rap Metal-Rapcore

Rap ve metali birleştiren nadide türlerden biri işte rap metal denilen şey. Çünkü hem rap müziğin başkaldırı sözleri hem metalin sert tonları herkesin yine kendisinden bi şeyler bulabileceği türlerden rap metal.Yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyor tabi dalga geçme amaçlı bi tarz vb. diye ama alakası yok. Gitar olarak metalcore benzeri riffler ve tonlar kullanılmakta. Dünya çapında bu tarzı icra eden bir çok grup mevcut .

Bu gruplara örnek vermek gerekirse:
Reveille, Hacktivist, Limp Bizkit, Linkin Park.vb...

Yazar 
Hakan Sağın
Bana hakansagin@gitarogrencisi.com adresine mail atarak ulaşabilirsiniz. Her türlü soru ve önerilerinize anında cevap vermeye özen göstereceğim. Teşekkürler.